Bieslook zaaien

Bieslook zaaien

Bieslook zaaien in pot of in de moestuin is niet alleen lekker, want dit kruid kan ook prachtige bloemen voortbrengen, die eigenlijk in geen tuin en op geen vensterbank zullen misstaan.

Bieslook, een andere naam is wel pijpgras, behoort tot de familie van de look, en dus verwant aan uien, prei, knoflook, en de sierbollen die onder de naam Allium worden aangeboden. Dit bolgewas kun je in diverse tuinen zien als siergewas, met bloemen in verschillende kleuren.

We kunnen bij bieslook in grote lijnen twee soorten onderscheiden.

Allereerst de normale bieslook, met een mooie naam Allium schoenoprasum, die het meeste voorkomt. En de Chinese bieslook, de Alliumtuberosum. Je ziet dat bieslook ook de naam Allium draagt, maar dit kruid krijgt dan ook prachtige roze bloemen. En het is ook echt aan te raden om een paar stengels eens helemaal uit te laten groeien, als er bloemknopen in komen.

Bieslook is één van de meest populaire keukenkruiden in België en Nederland. Het is een makkelijk op te kweken en te verzorgen kruid.

Ook heeft het voor het kweken niet veel ruimte nodig, en bovendien is het een winterhard kruid, dus je kunt het volgende jaar gewoon weer verder oogsten. Als je wat meer zaait, kun je jarenlang van de bieslook genieten.

Over oogsten gesproken, je hoeft eigenlijk alleen maar zoveel van de plant te snijden, eigenlijk zijn alle stelen verschillende plantjes, die je in je gerecht nodig hebt. Dus je kunt doorlopend wat bieslook oogsten.

Bieslook kun je zowel in potten zaaien, als in de volle grond in moestuin of in de siertuin. En, in sommige supermarkten en in diverse tuincentra, kun je potten bieslook kopen die je zo buiten in de moestuin kunt poten, of op de vensterbank kunt plaatsen.

Welke standplaats voor bieslook?

Je kunt bieslook het beste in de zon of in de halfschaduw plaatsen. En het plantje zal je dankbaar zijn voor een ietwat vochtige en kalkrijke, en dus niet al te zure grond.

Dat geeft ook wel aan dat je in de warme maanden wel regelmatig moet sproeien, en natuurlijk af en toe de grond moet voorzien van verse voeding.

Bieslook zaaien

Bieslook kun je al vroeg in het voorjaar in de volle grond zaaien, want het kan goed tegen de kou. Een koudeperiode is niet erg, want zodra het weer wat warmer wordt ,zal het zaad sneller kiemen.

Buiten zaaien kun je dus al vanaf maart, binnen of in een koude bak vanaf februari.

Hou er rekening mee dat je in het eerste jaar weliswaar wat kunt oogsten, maar niet bijzonder veel. Vanaf het tweede jaar kun je volop oogsten, en kunnen er de prachtige bloemen aan komen.

Hou daar dus rekening mee bij de hoeveelheid zaaien.

Wil je liever een kant en klaar plantje kopen, kun je meteen het eerste jaar al volop bieslook oogsten. Deze plantjes kun je ook gewoon in de moestuin planten.

Zaaien doe je direct in potten op de vensterbank, op regels in de moestuin, of in de koude bak.

Bij koude temperaturen kan het kiemen wat langer duren, maar je zult zien dat als het wat warmer wordt er meestal meteen plantjes boven de grond uitkomen.

Soms komt het voor dat de zaadjes binnen slecht kiemen, en na een week of 3 tot 4 nog niet boven de grond uitkomen. Verplaats de bak of de potten dan naar buiten, in de koud. Hou het daar gedurende 3 tot 4 weken. Nog steeds niet gekiemd? De potten of de bak weer naar binnen in de warmte, en ze kiemen meestal vrij snel.

Bij het zaaien moet je luchtige potgrond gebruiken, of de moestuingrond goed luchtig maken.

Het beste is het om wat grof zand door de potgrond of moestuingrond te mengen.

In potte plaats je de zaadjes op ongeveer een halve centimeter van elkaar, in de volle grond in hoopjes of in regels. Telkens op een diepte van ongeveer een halve centimeter.

Buiten kun je het beste direct op een plaats zaaien waar het bieslook kan blijven staan. Doordat bieslook diep wil wortelen, kunnen de plantjes lastig verplaatst worden.

Bieslook verzorgen

Bieslook verzorgen doe je bij potten op een ietwat andere manier als bij bieslook die in de volle grond staat.

Bij potten kun je de hele kluit om de zoveel tijd in een grotere pot planten. Staat de bieslook in de volle grond is dat vaak af te raden, omdat de wortels meestal niet heel uit de grond komen, vaak is het overplanten in de volle grond ook niet nodig.

Zie je bij potten de wortels, die graag diep wortelen, aan de onder kant van de plastic pot uit de pot willen komen, of tegen de onderkant aangroeien, is het tijd om te verpoten in een grotere pot. Dat kun je aan de onderkant van de potten zien, om dat daar afwateringsgaten zitten, waardoor het water weg kan lopen.

Dat is dus ook van toepassing op bieslook die je in potten koop in supermarkt of tuincentra.

Gebruik overigen bij het verpotten een echt grotere pot, van minimaal 20 centimeter doorsnede, want de wortels zullen blijven doorgroeien. Vul de grote pot overigen ook met, naast het plantje, ook met voldoende potgrond.

Bij zowel potten, als in de volle grond, moet je er rekening mee houden dat de bieslook voldoende vocht krijgt. Maar nooit water geven in de volle zon. Doordat water op de steetjes kan komen, kunnen de steeltjes door de warme zon beschadig worden.

Deze stelen, gele stelen, of verdorde stelen knip je zo laag mogelijk bij de grond af.

Van de lente tot de herfst kunnen er regelmatig sprieten bieslook geoogst worden, maar de plant heeft dan wel voeding of moestuinmest nodig. Het maakt ook niet uit of de bieslook in de volle grond staan of in potten.

Bieslook oogsten

Bieslook oogsten gaat het beste door de gewenste hoeveelheid steeltjes met de vingers beet te pakken, en zo dicht mogelijk tegen de grond aan af te snijden, of af te knippen met een schaar.

Stelen waar een bloem aan zit, kun je beter niet eten. Deze zijn vrij hard. De paarse bloemen daarentegen kun je door een salade mengen. De bloemen zijn gewoon eetbaar.

Wil je bieslook oogsten om te drogen of in te vriezen, kun je gerust de hele plant kort bij de grond afknippen. Meestal zal de plant zich weer herstellen, maar dat zal dan wel eventjes duren.

1
Bieslook Bieslook Prager
✓ Best choice
Bekijken Tuinplant.nl
9.7
2
Bieslook Allium
Recommended
Bekijken Warentuin.nl
9.1
3
Chinese Bieslook Allium tub.
8.6
4
Chinese Knoflook Bieslook
8.3
5
Bieslook Fijne
Bekijken Warentuin.nl
7.3
Spread the love

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.