Wat zijn cajunkruiden? De meeste mensen kopen deze kruiden kant-en-klaar in de supermarkt of op de markt.
Maar, wat zijn nu eigenlijk cajunkruiden? En waarvoor gebruik je deze kruiden?
Wat zijn cajunkruiden?
Cajunkruiden bestaan in de meeste gevallen uit een mengsel van kruiden.
De naam Cajun houd in dat deze kruiden een samenstelling heeft, die graag in de Cajun keuken gebruikt wordt.
Maar, wat is de Cajun keuken?
De Cajun keuken komt oorspronkelijk uit de 18e eeuw, deze is vooral in Amerika, de staat Louisiana bekend.
Het is eigenlijk een kookstijl met West-Afrikaanse, Franse, en Spaanse kooktechnieken en smaken.
In deze keuken heb je dus behoorlijk wat afwisseling. En de regio staat ook bekend om de heerlijke gerechten met vis en andere zeevruchten.
Wat zit er in de Cajunkruiden
De cajunkruiden kun je op verschillende manieren zelf maken, want het is niet een bepaalde kruidenmix. Iedere familie en iedere regio gebruikt vaak een eigen kruidenmix. Hieronder een recept voor de bekendste Cajunkruiden.
Met deze kruidenmengsel kun je in ieder geval en hoop gerechten kruiden.
Ingrediënten
1 Theelepel Uienpoeder
1 Theelepel Cayennepeper
1½ Theelepel Gedroogde tijm
¾ Theelepel Chilivlokken
1¼ Theelepel Gedroogde oregano
1 Theelepel Zwarte peper
1 Theelepel Gerookt paprikapoeder
2 Theelepel Knoflookpoeder
2 Theelepel Zout
Bereiding
- Pak een bakje of een zakje.
- Verzamel alle kruiden en doe deze in het bakje of het zakje.
- Meng nu alles goed met een lepel door elkaar heen. Als je de kruiden in een zakje gedaan hebt, dan kun je deze dicht doen en goed schudden, hierdoor worden de kruiden ook goed gemengd.
- Bewaar de kruiden nu het beste in een goed afgelopen bakje, kruidenpot, of zakje.
Koken met Cajunkruiden
Het Koken met de Cajunkruiden kan toch best wel spannend en exotisch zijn.
Dit soort kruiden kun je bijvoorbeeld bij gerechten zoals Cajun pasta met kip of voor een lekkere Mexicaanse ovenschotel gebruikt worden.
Deze kruidenmix gebruik je vooral voor Amerikaanse, Mexicaanse, en Spaanse gerechten gebruikt. De Cajunkruiden maken deze gerechten namelijk toch wat pittiger en smaakrijker.
Natuurlijk kun je de kruidenmix ook kant en klaar kopen, maar let er dan op dat iedere fabruíkant zijn kruidenmix weer op een andere manier kan maken, en de smaak ietwat kan afwijken.