Dille zaaien

Dille zaaien

Dille zaaien doe je het beste meteen op de juiste plek in de moestuin, want dit kruid kan het niet waarderen als het overgeplant wordt.

Wel kun je het kruid ook in potten kweken, waarbij je eventueel makkelijker de dille kunt overplanten in de volle grond. Maar zodra de wortels bij het overplanten enigszins beschadigd worden, is de kans groot dat het overplanten niet goed gaat.

Opkweken in potten en daarna in de moestuin planten gaat meestal wel goed, aangezien in dit geval de wortels intact blijven.

Overigens misstaat dille ook niet in een siertuin, want als je het kruid laat groeien komen er mooie gele bloemen in. Ook de bloemen, naast het blad, zijn eetbaar, en kunnen verwerkt worden in bijvoorbeeld een salade.

Het is een eenjarig kruid dat slechts tegen grote koude kan, en dus voor de koude dagen in de herfst geoogst moet worden.

Dile kan overigens niet alleen in de keuken gebruikt worden, maar kan ook gebruikt worden in zeep.

Ook kun je er een frisse dressing van maken voor diverse salades.

Welke standplaats voor dille?

Je kunt dille het beste in de zon of in de halfschaduw plaatsen. Belangrijk is het wel dat de grond voor het zaaien goed los gemaakt wordt, dat bevordert de wortelgroei.

Is de grond vast, en dus niet losgemaakt, kan het zijn dat het zaad niet of alleen slecht opkomt.

Dille zaaien

Zaai de dille in potten of in de volle grond op een ietwat beschutte plek. Het zaad kan het beste op een diepte van een halve centimeter gezaaid worden.

Dit doe je bij voorkeur in rijen, waarin je op op een afstand van 10 centimeter kunt zaaien. Zaai niet te dik in de rijen, en een 2 tot 3 zaadjes bij elkaar. Voor de rijen hou je een afstand van 40 centimeter.

Het kiemen kan soms wel 3 tot 4 weken duren.

Hou er rekening mee dat in de volle grond de dille tot een meter hoog kan worden, vaak in potten wat lager. Als je grote planten wilt, hou je geen tien centimeter afstand, maar 20 centimeter afstand aan, zodat de planten elkaar niet in de weg zitten.

Eventueel kun je de jonge plantjes uitdunnen zodra en een paar blaadjes aan iedere plant is gekomen, maar strikt noodzakelijk is dit niet.

Het beste kun je tussen 15 april en eind mei zaaien. Je kunt daarna nog rustig zaaien, de kans is alleen aanwezig dat de planten niet groot genoeg worden om veel te oogsten.

Vermeerderen of scheuren

Het is bij dille niet mogelijk op een andere manier dan zaaien te vermeerderen.

Verplanten en scheuren van planten gaat meestal niet goed.

Dille verzorgen

Het kruid stelt weinig eisen aan de grond, en groeit eigenlijk nagenoeg in iedere grond, dille doet het vaak beter in armere grond. Bemesten of extra voeding geven is daarom af te raden.

Enige eis is dat de bodem goed water doorlatend moet zijn. Dus met andere worden goed losgemaakt voordat gezaaid wordt.

Dille zal een vochtige grond wel weten te waarderen. Dus, zeker bij droogte, regelmatig water geven.

Maar, het kruid mag niet te nat staan.

Dille oogsten

Ongeveer 6 tot 8 weken na het zaaien kun je voor de eerste keren oogsten, en je kunt eigenlijk de hele zomer door oogsten. Knip of snij niet te veel van iedere plant, zodat de planten tijd hebben om te herstellen en door te groeien.

Snijden is overigens iets beter dan knippen, omdat bij knippen soms de stelen wat samen gedrukt kunnen worden door het knippen.

Als je hele stelen wilt oogsten, oogst je het kruid op ongeveer 5 tot 10 centimeter boven de grond.

Je zou misschien verwachten dat wanneer de planten in bloei driegen te gaan, je beter niet meer kunt oogsten, maar juist dan is de smaak en het aroma het sterkst.

Dan is de smaak eigenlijk het beste, en ook als er al bloemen aanzitten, smaakt de dille buiten gewoon goed.

1
Dille bio
✓ Best choice
Bekijken Superfoodstore.nl
9.9
2
Mosterd dille dressing bio
9.4
3
Dille bio
High quality
Bekijken Superfoodstore.nl
8.8
4
Dille etherische olie cultivar bio
8.2
5
Nature Marseille zeep tijm dille met pomp
8.1
Spread the love

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.