Koriander zaaien

Koriander zaaien

Koriander zaaien, als je van plan bent om dit kruid te kweken, dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres.

Het is een kruid dat vaak gebruikt wordt in de keukens van verschillende culturen over de hele wereld. Het heeft een unieke smaak en kan worden gebruikt in verschillende gerechten, zoals curry’s, salsa’s, soepen en salades.

Het zaaien is een relatief eenvoudig proces, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel leggen we je uit hoe je koriander kunt zaaien en verzorgen, zodat je straks kunt genieten van je eigen verse koriander.

Welke standplaats voor Tijm?

Voordat je begint met zaaien, is het belangrijk om te bepalen waar je de koriander gaat planten.

Dit kruid groeit het beste op een lichte en goed gedraineerde grond. Zorg er dus voor dat de grond niet te nat is en dat er voldoende zonlicht op de planten valt. Koriander kan zowel binnen als buiten gekweekt worden.

Als je ervoor kiest om koriander binnen te kweken, zet de planten dan op een zonnige vensterbank of gebruik een groeilamp. Als je koriander buiten kweekt, kies dan een beschutte plek uit de wind en in de volle zon.

Koriander zaaien

Koriander kan het beste direct in de volle grond worden gezaaid, omdat de planten niet goed tegen verplanten kunnen.

Zaai de zaden ongeveer een centimeter diep en op een afstand van 10 tot 15 centimeter van elkaar.

Als je meerdere rijen zaait, houd dan een tussenafstand aan van ongeveer 30 centimeter.

Bedek de zaden met een dun laagje aarde en geef ze regelmatig water totdat de zaailingen boven de grond verschijnen. Dit duurt meestal tussen de 7 en 10 dagen.

Als je de koriander binnenshuis wilt zaaien, doe dit dan in het voorjaar, omdat koriander van warmte houdt.

Gebruik hiervoor een pot of bak die minimaal 20 centimeter diep is en vul deze met potgrond. Zaai de zaden ongeveer een centimeter diep en op een afstand van 10 tot 15 centimeter van elkaar.

Bedek de zaden met een dun laagje aarde en geef ze regelmatig water totdat de zaailingen boven de grond verschijnen. Plaats de pot op een zonnige vensterbank of onder een groeilamp.

Vermeerderen of scheuren

Koriander kan worden vermeerderd door middel van zaden of door de planten te scheuren. Als je de planten wilt scheuren, wacht dan tot ze minimaal een jaar oud zijn.

Scheur de planten voorzichtig in tweeën en zorg ervoor dat elke scheut voldoende wortels heeft. Plant de scheuten vervolgens in nieuwe potten of in de tuin.

Koriander verzorgen

Koriander heeft regelmatig water nodig, vooral als de planten in potten staan. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Als de planten te veel water krijgen, kunnen de wortels gaan rotten en kan de plant afsterven.

Geef de planten ook regelmatig voeding, bijvoorbeeld eens per maand. Gebruik hiervoor een algemene plantenvoeding die geschikt is voor kruiden.

Als de planten te dicht op elkaar staan, kan er schimmelvorming optreden.

Dun de zaailingen daarom uit tot een afstand van ongeveer 10 tot 15 centimeter.

Als je koriander buiten kweekt, kan het helpen om de planten te beschermen tegen slakken en andere insecten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld koperen strips rond de planten te leggen of door een natuurlijk insectenbestrijdingsmiddel te gebruiken.

Koriander oogsten

Je kunt koriander oogsten zodra de planten ongeveer 15 tot 20 centimeter hoog zijn.

Knip de bladeren af met een schaar, maar laat de stelen intact. Als je regelmatig oogst, zal de plant sneller groeien en meer bladeren produceren.

Als je de planten laat bloeien, zullen er zaaddozen ontstaan die je kunt gebruiken om nieuwe planten te kweken.

Nog een aantal belangrijke punten voor het kweken

Koriander zaaien en verzorgen is niet moeilijk, maar het vergt wel wat aandacht en zorg. Zorg voor een lichte en goed gedraineerde grond, regelmatig water en voeding, en oogst de bladeren regelmatig.

Koriander is een heerlijk kruid dat gebruikt kan worden in vele gerechten, van salades tot curry’s en salsa’s. Het is ook een rijke bron van vitamine C, vitamine K en antioxidanten.

Als je koriander wilt zaaien, is het belangrijk om te weten dat koriander van warmte houdt en direct in de volle grond gezaaid moet worden. Zaai de zaden ongeveer een centimeter diep en op een afstand van 10 tot 15 centimeter van elkaar. Geef de zaailingen regelmatig water totdat ze boven de grond verschijnen.

Als je koriander binnenshuis wilt zaaien, gebruik dan een pot of bak die minimaal 20 centimeter diep is en vul deze met potgrond. Zaai de zaden op dezelfde manier als in de volle grond en geef de zaailingen regelmatig water en voldoende licht.

Koriander heeft regelmatig water en voeding nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik eens per maand een algemene plantenvoeding die geschikt is voor kruiden om de planten gezond te houden. Als de planten te dicht op elkaar staan, kan er schimmelvorming optreden. Dun de zaailingen daarom uit tot een afstand van ongeveer 10 tot 15 centimeter.

Om te oogsten, knip je de bladeren af met een schaar en laat je de stelen intact. Als je regelmatig oogst, zal de plant sneller groeien en meer bladeren produceren. Als je de planten laat bloeien, zullen er zaaddozen ontstaan die je kunt gebruiken om nieuwe planten te kweken.

Koriander is een heerlijk en veelzijdig kruid dat relatief eenvoudig te kweken en te verzorgen is. Door regelmatig te oogsten en de planten goed te verzorgen, kun je straks genieten van je eigen verse koriander in allerlei gerechten. Veel succes met het zaaien en verzorgen van je korianderplanten.

1
Koriander slowbolting Marino Zaden
✓ Best choice
Bekijken Amazon.nl
9.5
12
Xotica Koriander
6.7
Spread the love

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.