Lavas zaaien kun je het beste meteen in de volle grond doen, want de platen kunnen tot wel anderhalve of 2 meter hoog worden, en dit kruid is dan ook minder geschikt om in potten te zaaien.
Wel kun je in potten zaaien, en als de platjes nog klein zijn op de juiste plek in de moestuin platen. De plantjes moet dan slechts enkele bladeren hebben, en de wortelkluit nog vrij klein zijn, anders gaat het verpoten in veel gevallen niet goed.
Resultaat kan zijn dat de planten veel bruine bladeren ontwikkelen, en slecht groeien.
Vaak komt dit doordat de plant de stress van het verpoten niet goed aan kan.
Om dit probleem helemaal te voorkomen, raden we aan direct in de volle grond te zaaien.
Lavas, de bijnaam zonder meteen naar het merk te verwijzen is ook wel maggiplant, wordt veelal als smaakmaker gebruikt in de e keuken, en wordt vaak in soepen, sauzen, en stoofschotels verwerkt.
Welke standplaats voor lavas?
Je kunt lavas het beste in de zon of in de halfschaduw plaatsen. Zorg ervoor dat het plantje een humusrijke grond heeft, die een goede afwatering heeft.
Lavas zal erg natte grond niet kunnen waarderen.
Doordat de planten erg hoog worden, kun je lavas het beste aan een zijkant van de moestuin plaatsen, of aan de zijkant van de siertuin.
Lavas zaaien
Lavas kun je in grotere potten zaaien, zodat je de plant groter kunt laten worden in de pot, en daarna in de moestuin kunt planten. Ook kun je het zaad direct op de plek van bestemming in de moestuin zaaien.
Binnenhuis, of in een warme kas, in potten of kweekbakken, kan de lavas in maart gezaaid worden. Gebruik potten met een omvang van 30 tot 40 centimeter om binnen in te zaaien. Zodra de plant een aantal bladeren en stelen heeft, kan het plantje elders in de tuin worden gepoot.
Buiten kan dit vanaf april. Ook dan moet je het zaad zaaien op een plek waar rondom binnen een straal van 50 tot 60 centimeter niets anders gezaaid wordt, of andere planten staan. Nogmaals, lavas wordt hoog en kan best wel veel ruimte in beslag nemen.
Hou er rekening mee dat het kiemen lang kan duren, en dat je de grond vochtig moet houden, maar niet te nat. Droogt de grond uit, is de kans dat het zaad kiemt nagenoeg nihil.
Als je in grote potten zaait kun je deze zelfs afdekken met huishoudfolie om het zaad wat meer warmte te geven tijdens het ontkiemen. Ook buiten kun je de grond afdekken met een licht doorlatend folie om het zaad wat meer warmte te geven.
Vermeerderen of scheuren
Oudere planten, de planten zijn winterhard, kun je overigens delen en verpoten. Dit kun je doen bij planten die 2 of 3 jaar zijn, of ouder. Wel moeten we erbij vermelden dat bij oudere planten het scheuren vaak lastiger wordt, waardoor de planten het soms niet overleven.
Dit scheuren doe je als de planten net beginnen uit te lopen, waarbij je de hele kluit uitgraaft met een schop of spade, en de kluit in twee of drie stukken scheurt.
Steek overigens met de spade of schop ruim rondom de plant, waarbij de kans op kapot steken van de wortels zo gering mogelijk is.
Lavas verzorgen
Lavas verzorgen doe je door regelmatig, eens per drie maanden, voeding te geven. Dit kan speciale voeding voor moestuin of kruiden zijn.
Aan te bevelen valt om jaarlijks wat compost en een kleine hoeveelheid organische mest te geven. De extra voeding is dan niet echt nodig, maar de plant zal je wel dankbaar zijn.
Bladeren die beschadigd zijn, omdat iemand of iets tegen de plant liep, kun je er het beste afsnijden. Ook bladeren die verdorren of er minder goed uitzien kun je er afhalen.
Er zijn niet veel ziekte waar de lavas vatbaar voor is, maar als je dergelijke bladeren verwijdert is er minder kans dat deze ziekte zich door de plant kan verspreiden.
In het najaar snij je de hele plant terug tot op een paar centimeter van de bodem.
Als de vorst in het voorjaar weg is, zie je weer jonge scheuten komen, waarbij de plant ieder jaar weer breder wordt. Daarom verdient het aanbeveling om de planten maximaal 7 tot 8 jaar op dezelfde plek te laten. Dan wordt het tijd om de plant eventueel te scheuren, en een nieuwe plek te geven.
Lavas oogsten
De bladeren van de plant, en de dunne stelen kunnen fijn gesneden door verschillende gerechten gemengd worden, waarbij je een ietwat krachtige en een beetje een zoute smaak krijgt. Een beetje als de druppels die je wel eens door de soep doet om wat meer pep in de soep te krijgen.
Je kunt doorgaand bladeren van de plant halen, en dus eigenlijk het hele jaar door oogsten. Maar je zult zien dat deze plant echt groot wordt.
Gelukkig kun je het invriezen. Dit hoef je niet fijn te snijden, maar alleen maar te wassen. Doe je bladeren en dunne stelen in een diepvrieszakje, dikke stelen kun je niet gebruiken omdat deze te taai zijn, en vries de lavas in het zakje in.
Heb je daarna lavas nodig, haal je het zakje uit de vriezer, en wrijft het zakje met inhoud fijn tussen je handen. Dus net uit de vriezer en nog steeds bevroren.
Je kunt de inhoud van het zakje nu door de soep of een ander gerecht doen. Overigens ook erg lekker door een gebakken ei.
Overigens kun je dit kruid natuurlijk ook drogen, maar de smaak in minder intens dan wanneer je verse of ingevroren lavas gebruikt.