Rozemarijn zaaien

Rozemarijn zaaien

Rozemarijn zaaien kun je zowel in de volle grond als in potten. Dat laatste wordt zelfs vaker gedaan, net als overigens het kopen van planten die tegenwoordig vaak in de supermarkt te koop worden aangeboden, en natuurlijk ook in de tuincentra te verkrijgen zijn.

Zaaien en deze kant en klare planten zijn goed, en voldoen als je het kruid in je eigen keuken wilt gebruiken. Het voordeel van een plant is vooral dat je eigenlijk direct kunt oogsten.

Gebruik je regelmatig rozemarijn, meestal wordt immers een hele tak of meerdere takken van het plantje genomen, dan heb je meerdere planten nodig. Het maakt dan niet uit of je planten koopt, of zaad zaait.

Wil je meerdere planten in de tuin zetten moet je rekening mee houden dat de winterharde planten een hoogte kunnen bereiken van 1,5 meter. Dat is natuurlijk als je niet regelmatig een takje oogst om mee te koken of te bakken.

Overigens misstaat de plant niet in de siertuin. Winters blijven de naalden normaliter groen, en in de maanden april tot en met juni komen er Leuken lila-paarse bloemen aan de plant.

Dus een kruid dat je niet alleen in staat stelt om heerlijk te koken, maar ook nog een leuke bloemetjes krijgt.

Welke standplaats voor Rozemarijn?

Rozemarijn heeft het liefste een warm en zonnig plekje. Heb je planten in pot kan dat gerust op de vensterbank, want in huis is de temperatuur vaak wat hoger.

Buiten in de moestuin moet je vooral een zonnig plekje uitzoeken dat ook beschermd is tegen koude wind.

Hou bij het planten minimaal 35 centimeter tussen de planten aan, waardoor de planten zich beter kunnen ontwikkelen. Rozemarijn heeft graag de ruimte.

Rozemarijn zaaien

Rozemarijn zaaien kun je direct in de volle grond na half april, in de koude kas in maart of april, of natuurlijk binnen in een pot.

Hou ook bij het zaaien alvast rekening met de afstand, en zaai de zaadjes niet dichter dan 30 tot 35 centimeter van elkaar. Je hoeft de planten dan niet om te planten als ze te groot worden.

Hou een zaaidiepte van ongeveer 6 millimeter aan. Natuurlijk kun je meerdere zaadje op één plek zaaien, maar als de zaailingen opgekomen zijn kun je deze eventueel uitdunnen. Zodat er een sterke plant over kan blijven.

In potten kun je het beste in potten van 9 tot 15 centimeter doorsnede zaaien. Dat zijn potten die perfect op de vensterbank passen, waarvoor je eventueel ook nog een leuke buitenpot omheen kunt kopen.

De planten houden van goede en losse grond. Voor potten gebruik je dus verse potgrond, in de moestuin kun je het beste vooraf de grond verrijken met mest of compost.

De zaadjes hebben bij een kiemtemperatuur van ongeveer 16 graden, ongeveer 4 tot 8 weken nodig om te ontkiemen. En dat is natuurlijk vrij lang, dus verlies de moet niet tijdens het wachten.

Zijn de zaailingen opgekomen en hebben ze een hoogte bereikt van ongeveer 10 centimeter, kun je ze uitdunnen, verspenen, of verplaatsen. Nogmaals, onze ervaring is dat de planten in de moestuin sterker worden als je ze niet verplaatst.

Dat is ook van toepassing in potten, waar die kun je natuurlijk vrij gemakkelijk verpotten in een grotere pot.

Vermeerderen of scheuren

Iets wat je misschien niet zou verwachten, en wat ook een erg goed alternatief is voor het zaaien van dit kruid, is dat je rozemarijn kunt stekken.

  1. Neem daartoe een stevige zijtak, en trek het voorzichtig met een neergaande beweging van de hoofdtak af.
  2. Verwijder de onderste blaadjes.
  3. Meng potgrond met wat scherp zand, en vul hier een pot mee.
  4. Steek het stekje in de aarde en druk het licht aan. Je kunt zo in het potje meerder stekjes plaatsen, die je wel direct wat water moet geven. Stekpoeder mag, maar hoeft meestal niet.
  5. Plaats de pot met de stekjes in een kamerkas boven de verwarming, zodat de aarde warm blijft. In de zomer zet je het kasje zoveel mogelijk in de zon.
  6. Matig water geven, zodat de stekjes niet beginnen te verrotten.
  7. Na een week of zes beginnen de stekjes te groeien. Eventueel kun je de stekjes dan in een eigen pot plaatsen.
  8. Laat de stekjes vorstvrij overwinteren, na de winter kunnen de planten dan eventueel naar buiten.

Rozemarijn verzorgen

Geef de rozemarijn niet teveel water. De planten houden van droge en zanderige grond, de plant komt immers van oorsprong uit het gebied rond de Middellandse zee.

De planten hebben ook het liefst een warme en zonnige standplaats, waarbij ze graag een temperatuur van boven de 18 graden hebben, maar het liefst zelfs rond de 25 graden.

Een hoge luchtvochtigheid van 75%, en je zult zien dat de planten het bijzonder goed doen. Dit is ook de reden dat de planten het in de moestuin niet altijd goed doen.

Deze omstandigheden kun je wel binnen of in een kas simuleren.

Voeding hoef je eigenlijk maar twee keer in het jaar te geven, tussen februari en april, en in juli of augustus.

Hiervoor is specifieke voeding te koop, waarmee de planten het net even iets beter doen.

Grotere planten kun je na de bloei snoeien. Zo krijg je mooie volle planten. Maar, knip zoveel mogelijk geen houterige stelen.

Rozemarijn oogsten

Rozemarijn oogsten zul je het eerste jaar niet veel doen. De plantjes zijn eigenlijk nog te klein. Oogst ook zoveel mogelijk takjes, en geen losse blaadjes.

Wel kun je van lange takken de toppen oogsten. Dit kan dan gebruikt worden om te koken, en zo wordt ook de vorming van zijtakken gestimuleerd.

Eigenlijk kun je het hele jaar door oogsten, maar geef de plant voldoende gelegenheid om weer te groeien.

Jonge planten kunnen na 15 tot 20 maanden geoogst worden. Als je 1 of maximaal 2 keer per jaar oogst, heeft de plant voldoen mogelijkheid om weer te groeien.

Rozemarijn kun je drogen, maar ook invriezen.

Spread the love

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.