Salie kweken

Salie kweken

Salie kweken, zilverachtige, knuffelig harige bladeren nodigen uit om er in de zomer een tussen je vingers te wrijven. De geur en smaak van salie is bitter scherp en straalt daaronder een kruidachtige zoete aantrekkingskracht uit. Er zijn meer dan 900 soorten salie, waarvan de twee soorten van de klassieke Salvia officinalis en de verfijnde Salvia elgans, de ananassalie, het populairst zijn.

Zoals de meeste kruiden heeft salie twee banen. De een als keukenhulp en de ander als verpleegster. Het is lekker, en het kruid is geneeskrachtig. Bijvoorbeeld in hoestsnoepjes is dit kruid vaak verwerkt.

Zon zorgt voor weelderige groei

Salie is een andere vertegenwoordiger van de mediterrane kruiden en staat daarom het liefst in de volle zon. Daar gevestigd, zal het je bedanken met weelderige groei en weinig ziekten. Salie houdt van onvruchtbare grond die niet te zuur en doorlatend mag zijn. Omdat het dezelfde vereisten heeft als rozemarijn, kun je voor beide dezelfde locatie kiezen. Graaf de aarde uit de tuin op en verdun het met een twee schepjes kalk. In gemengde culturen is salie nuttig als buur van wortelen en kool. Het bevordert hier een goede bodemgesteldheid en biedt zo ook nog eens bescherming tegen aaltjes en de wortelvlieg.

Salie kweken, zaaien & Planten

Salie kweken uit zaad is een hele uitdaging, aangezien saliezaden langzame kiemers zijn en minutieus constante temperaturen en constant hoog bodemvocht nodig hebben. Als je dit er voor over hebt, zaai de zaden dan in kweekbedden in de tuin of in ondiepe bakjes binnenshuis op de vensterbank, en bedek ze licht met aarde. Saliezaden hebben een constante warmte van minimaal 15 graden nodig. Houd de kweekbedden continu vochtig door te sproeien. Na 15 dagen zal het zaad ontkiemen. Als de eerste nachtvorst half mei voorbij is, kun je de kleine plantjes in de tuin planten.

Een meer veelbelovende en gemakkelijkere methode is om stekken te nemen van een grotere salieplant. Gebruik heldere, zachte scheutpunten met minimaal drie paar bladeren. Van half mei tot half juni is de beste tijd voor deze nethode. Gebruik een zeer scherp mes om te voorkomen dat de cellen van de takken worden verpletterd. Zet nu de kleine takken in geschikte plastic potten of in eierdozen gevuld met aarde. Stekken vereisen een bijzonder hoge luchtvochtigheid. Je kunt dit garanderen door er afgesneden PET-flessen overheen te plaatsen. Als de zaailingen na vier tot zes weken goed geworteld zijn, kun je ze uitplanten in je tuin.

Salie is trouwens ook graag te gast op je balkon in een grote bloembak of op je terras in een emmer.

Eén keer knippen en drogen

Salie groeit weelderig en persistent voor meerdere jaren. Het vereist geen speciale zorg en geen bemesting. Wil je hem een ​​mooie groei geven, snoei de plant dan in de nazomer. Gesneden bladeren gaan in de oven om te drogen en in de winter in je thee tegen keelpijn.

In tegenstelling tot andere mediterrane kruiden verdraagt ​​salie zelfs in beperkte mate vorst, al gaat dit vaak ten koste van een deel van de salieblaadjes. Daarom moet je in de winter de grond rond de salie bestrooien met een laag blad of mulch.

Oogsten en bewaren

Salie houdt ervan om uitgestrekt te groeien, mits hij een warme, zonnige plek krijgt. Je kunt de pluizige bladeren blad het hele jaar door verwijderen als dat nodig is. In de koelkast is het tot twee weken houdbaar tussen een vochtige doek.

Je kunt salie goed invriezen nadat je de bladeren zorgvuldig in koud water hebt gewassen en gedroogd. In diepvriesbak of zak met ritssluiting is het dan op elk gewenst moment beschikbaar. Invriezen is de beste manier om de geneeskrachtige kruiden te bewaren.

Spread the love

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.