Tijm zaaien

Tijm zaaien

Tijm zaaien doe je het beste vroeg in het voorjaar. Natuurlijk kun je ook een plantje tijm planten, maar dan kun je meestal niet zelf de soort tijm kiezen die je als kruid wilt gebruiken.

Want er bestaat best wel verschil tussen de verschillende soorten tijm. Wilde tijm is bijvoorbeeld veel krachtige van geur en smaak dan veel gekweekte soorten.

Dat is natuurlijk, zeker als je zelf de tijm wilt zaaien, een kwestie van uitproberen. Als een soort niet krachtig genoeg is, kun je het volgende jaar een andere soort zaaien.

Je kunt onder andere kiezen tussen echte tijm, kleine tijm, grote tijm, kruiptijm, citroentijm, en ga zo maar door.

Zoals we al zeiden is de wilde tijm, die onder andere in Tirol en andere delen van de Alpen groeit, veel krachtiger. Je hoeft als het ware de blaadjes alleen maar tussen je vingers te wrijven, en de geur van de verse tijm ruik je al.

Soms wordt het zaad verkocht. Denk er aan dat het in veel landen strafbaar is om een plantje uit te graven en mee te nemen naar Nederland. Dat raden we dus af.

Aangezien het ook vanzelf groeit in diverse tuinen in de regio, kun je wel vragen om je het daar uit mag graven.

Overigens zijn de meeste soorten meerjarig, ook al kun je alle blaadjes en takjes er af knippen om de bladeren bijvoorbeeld in te vriezen of te drogen. Het plantje zal na de winter weer helemaal terug komen.

Voor iedereen die geen wilde tijm kan vinden blijft het dus een beetje proberen welke soort je het lekkerste zult vinden wat smaak betreft.

Welke standplaats voor Tijm?

Tijm zal het beste groeien op een zonnige maar arme bodem. Let maar eens op waar je tijm kunt vinden in de natuur.

Je zult het plantje dan ook vaak vinden op arme en steenrijke gronden, en altijd volop in de zon.

Dat zul je dus thuis ook moeten nabootsen.

Het plantje hoeft dus geen extra voeding, en zal het ook niet echt goed doen in een volle zwarte aarde.

Meng de aarde in de moestuin dan ook met geen zand, en eventueel met wat steentjes.

Overigen kun je in de meeste supermarkten en tuincentra ook plantjes tijm kopen. Deze doen het prima op een zonnige standplaats op de vensterbank. Meestal zitten er in de aarde in deze potjes wat steentjes en dergelijke.

Tijm zaaien

Tijm zaaien doe je dus in arme grond, of grond die armer gemaakt is. Dergelijke aarde kun je natuurlijk ook zelf in een potje doen.

In een potje doe je ongeveer 10 zaadjes in de aarde, natuurlijk een beetje verspreid over het potje. Ook kun je de tijm in turfpotten zaaien. Dit heeft het voordeel dat de plantje wat eerder groot zullen zijn, zeker als je de tijm voortrekt bij kamertemperatuur.

Wil je direct buiten in de moestuin of kruidentuin zaaien, kun je dit in regel doen, maar ook op kluitjes, net alsof je in potten zaait.

Zaai de zaden en dek de zaadje af met een halve centimeter aarde. Zo liggen de zaadje dus een halve centimeter onder de aarde. Zo doe je dat dus ook als je in regels wilt zaaien.

Tijdens het kiemen en de eerste tijd van de jonge plantje, moet je de grond vochtig houden. De zaden en jonge plantje mogen niet uitdrogen. Maar ook weer niet veel te nat maken. Is de grond kletsnat zullend e zaden niet kiemen, en jonge plantjes gaan dood.

Vermeerderen of scheuren

Oudere planten, dus minimaal een jaar oud, kun je voorzichtig scheuren, maar niet in te veel delen.

Daartoe moet je de planten wel diep uitgraven, zodat je zo min mogelijk beschadiging aan de wortel krijgt.

Tijm verzorgen

De eerste weken nadat het zaad gekiemd is, zul je de jonge plantjes moeten verzorgen.

Als de zaailingen groot genoeg zijn heb je er verder niet veel omkijken meer naar.

De plantjes zullen gestaag, maar wel langzaam groeien.

Het enige dat je nog wel moet doen, is op de plekken waar te veel jonge plantjes staan, deze ietwat uitdunnen.

Zolang de plantjes maar in arme grond staan, af en toe wat water krijgen, en in het zonlicht, zal het kruid groeien.

Tijm oogsten

In het eerste jaar moet je van iedere plant niet te veel blaadjes oogsten. Op dit manier kunnen de planten groter worden, en zullen volgend jaar meer bladeren geven die geoogst kunnen worden.

Pluk alleen blaadjes, en zo min mogelijk takje. Deze kun je immers toch niet gebruiken, want alleen de blaadjes zijn eetbaar.

Vanaf het tweede jaar kun je tot twee derde van iedere plant oogsten. Zo blijft er genoeg aan de plant zitten zodat deze sterk genoeg is om de winter door te komen.

Pluk je alleen blaadjes moet je deze meteen dezelfde dag invriezen of drogen. Pluk je takjes, zullen de bladeren nog een paar dagen goed blijven.

Uitgeboeide bloemen kun je overigens niet gebruiken, mocht je je dat afvragen. Wel kun je bloemen van de plant knippen en in een salade verwerken.

1
Tijm
Bekijken Tuinplant.nl
9.5
2
Tijm
Recommended
Bekijken Tuinplant.nl
8.9
3
Tijm
High quality
Bekijken Tuinplant.nl
8.6
4
Tijm
Bekijken Tuinplant.nl
8.6
5
Tijm
Bekijken Tuinplant.nl
8.2
Spread the love

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.