Wat is een Affogato?

Wat is een Affogato?

Wat is een affogato? Genieten van een espresso met een extraatje? Delicaat vanille-ijs verpakt in aromatisch intensieve espresso. Het Italiaanse dessert met een extra portie cafeïne, verfrissing en een zoet smaakje. Waar hebben we het over? Van de affogato natuurlijk!

Affogato is een heerlijk dessert bestaande uit een bolletje vanille-ijs met daarop een vers gezette espresso. Letterlijk vertaald betekent “affogare” “verdrinken”. Wij geven de voorkeur aan de term “symbiose” tussen ijs en espresso, omdat het ijs langzaam smelt in de espresso en beide worden gemengd tot een heerlijk aromatische melange. Een echte smaakbeleving die aromatisch en tegelijk zoet en verfrissend is. En het beste van alles is dat het heerlijke recept thuis kan worden gemaakt met slechts een paar ingrediënten. Het enige wat je nodig hebt is een koffiezetapparaat en koffiebonen voor espresso, koud ijs en een geschikt glas. Transparante, dikwandige glazen en diepe espressoglazen zijn hiervoor geschikt, zodat je door het glas het live-effect van de Affogato kunt observeren, het oog eet immers met je mee.

Wie heeft het uitgevonden?

En wie heeft het sensationeel lekkere dessert uitgevonden? De Italianen natuurlijk! In Italië weet men wat culinair genieten is. En hoewel klassieke espresso de onbetwiste favoriete drank van de Italianen is, is de affogato al caffè een even populair dessert, vooral op warme zomerdagen! Het wordt meestal geserveerd aan het einde van een maaltijd of als een verfrissend en zoet tussendoortje. Fijnproevers en liefhebbers van zoete en mildere koffiesoorten houden ook van de Affogato als eerste koffiedrank op een warme zomerdag, in plaats van een klassieke espresso. Zo geniet je van de perfecte mix van cafeïne en koffiesmaak met daarbovenop een verfijnde zoetheid en frisheid!

Basisrecept Affogato

Voor vier glazen of mokken heb je het volgende nodig.

4 kopjes espresso
8 bolletjes ijs, bijvoorbeeld vanille
Vier keer een glas of mok voor espresso en ijs

Serveer de espresso en de ijsballen in aparte glazen. Giet vervolgens langzaam de espresso over het ijs en geniet met een kleine lepel! De affogato is klaar!

Als je het heerlijke dessert voor familie of vrienden wilt serveren, giet dan de espresso tijdens het bereiden niet over de ijsbal. Zo begint het ijs meteen te smelten, nog voordat je het hebt opgediend. Serveer het ijs en de espresso in plaats daarvan in aparte bakjes. De espresso wordt vervolgens aan tafel over het ijs gegoten.

Het bereiden van de koffie in een espressomachine het meest geschikt als je het heerlijke dessert aan meerdere gasten wilt aanbieden. Hiermee zet je de gewenste hoeveelheid koffie, serveer je het ijs in meerdere kommen en zet je de espresso eenvoudig in de gekozen pot in het midden van je tafel. Elke gast krijgt dan een bolletje ijs, of twee natuurlijk, en kan zichzelf aan de koffie helpen.

Het basisrecept verfijnen?

Je kunt het basis recept naar eigen smaak aanpassen. Misschien hou je niet van klassiek vanille-ijs? Wissel hem dan in voor chocolade, stracciatella, hazelnoot, pistache of amandel! Het belangrijkste is dat het soort ijs dat je kiest romig is en dat de espresso vers is gemaakt. Een paar andere Affogato-recepten zijn bijvoorbeeld.

  • Affogato al caffè con cioccolato, Affogato verfijnd met fijne stukjes chocolade of hagelslag. Rasp gewoon je favoriete chocolade over het ijs.
  • Affogato al caffè con panna, hier wordt de affogato gegarneerd met een vleugje verse, koude room.
1
Magimix - Nespresso - Inissia - Zwart
9.7
4
Inca espresso bonen bio
9.3
5
Espresso koffiecap bio
Bekijken Superfoodstore.nl
8.4
6
Inca espresso bonen bio
8.1
7
Espresso milano donkere bonen
7.8
8
Espresso dark roast bonen bio
7.7
9
Espresso medium roast bonen bio
7.7
10
Cafe espresso dark roast bio
7.5
11
Espresso bonen Weens bio
7.5
12
Perfect gloss 200 dark espresso
7.3
Spread the love

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.