Wat is een flat white en wat is het verschil met een cappuccino?

Wat is een flat white?

De flat white is niet meer weg te denken uit de koffiescene. Maar velen verwarren het met cappuccino. De trenddrank komt oorspronkelijk uit Australië en overspoelt nu niet alleen cafés, maar ook sociale netwerken. Maar wat is flat white koffie en wat is het verschil met cappuccino?

Hoewel de ingrediënten en kopgrootte hetzelfde zijn, is de bereidingswijze anders. De grootste verschillen zitten in de hoeveelheid koffie en melkschuim, en de consistentie van de melkschuim. Cappuccino bestaat meestal uit een eenvoudige espresso en twee delen melkschuim, een vloeibaar deel en een stevige melkschuimdop. Deze steekt meestal iets uit over de rand van de beker. De flat white daarentegen wordt bereid met een dubbele espresso en eindigt met de rand van het kopje. In vergelijking met de cappuccino krijg je meer koffie met de flat white. We bereiden de Flat White met een dubbele espresso, maar daar wordt van barista tot barista anders mee omgegaan.

Bij beide dranken wordt de opgeschuimde melk meestal kunstig aan de espresso toegevoegd. Bij de Flat White is het melkschuim echter fijner dan bij een cappuccino. De naam van de drank komt ook van het melkschuim. Bij de Flat White eindigt het melkschuim bij de rand van het kopje, vandaar de naam “Platte witte”. Het fijnporige melkschuim van de flat white wordt ook wel microfoam genoemd en is ideaal voor deze latte art. Dit verwijst naar een specifieke giettechniek waarbij fijne korrels op het oppervlak van het melkschuim ontstaan. Latte art-versieringen zijn gebruikelijk voor zowel cappuccino als Flat White. De uitvoering is bij de Flat White echter veel lastiger door de dunnere schuimlaag. Het kleine maar subtiele verschil zit in de consistentie van het melkschuim.

Voor een Flat White heb je nodig

  • een espressomachine met stoompijpje voor het bereiden van melkschuim
  • een melkkan
  • een dubbele espresso
  • 100 ml melkschuim met fijne poriën (volle melk met 3,8% vet is het beste voor deze soort koffie)
Spread the love

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.