Wilde marjolein

Wilde marjolein

Wilde marjolein is een plant dat vooral groeit op hellingen. Een gebied waar we deze planten dan ook veel vinden is in Zuid-Limburg bij de grens van België. Als ze groeien krijgen ze roze bloemen en soms wit. Om er kruiden van te maken moeten ze worden gedroogd. Verder kan het drinken van marjolein thee je helpen bij je gezondheid en zorgt etherische olie ervoor dat het verouderingsproces minder hard gaat. We leggen je het verschil uit tussen wilde- en normale marjolein.

Wat is wilde marjolein?

De wilde marjolein is afkomstig van de lipbloemenfamilie en kan worden gezien als een vaste plant. Het kan zijn dat de naam je niet zoveel zegt omdat in de supermarkten een andere naam wordt gebruikt. Namelijk oregano. in sommige gevallen kun je ook de naam palingkruid tegenkomen. De plant groeit op een droge grond waar hellingen te vinden zijn. De smaak is afhankelijk van de hoeveelheid zon die de plant krijgt. Ze kunnen tot wel 60 centimeter hoog worden en hebben bladeren van maximaal 4 centimeter lang. In juli beginnen ze met bloeien tot ongeveer het einde van september. Ze krijgen roze bloemen maar soms zijn ze ook wit. Dit komt echter niet veel voor. Om er daadwerkelijk kruiden van te maken moet de plant worden gedroogd. Dit kun je eenvoudig doen op zolder of een afdak. De temperatuur mag daarbij nooit hoger zijn als 40 graden.

Het verschil tussen wilde- en normale marjolein

Het grootste verschil tussen wilde- en normale marjolein is de smaak. Wilde marjolein is wat zachter van smaak. Verder zijn er vrijwel geen verschillen te vinden. Marjolein zul je waarschijnlijk kennen van Provençaalse kruidenmixen waar deze kruid altijd in zit verwerkt. Het kan ook worden gebruikt om de smaak te versterken van onder andere vlees, soep, verschillende soorten sauzen en salades. Ook het blad van deze kruid is te gebruiken om gerechten te geuren. Dit kan zowel vers als gedroogd.

Thee met marjolein

Thee met marjolein wordt veel gedronken omdat deze heerlijk van smaak is. Maar marjolein kan ook voor een positief effect zorgen op onze gezondheid. Het kan helpen wanneer je last hebt van hoofdpijn en ook bij een verkoudheid is dit een uitstekend hulpmiddel. Verder kan het kalmerend werken.

Het gebruiken van etherische olie

De etherische olie van de mandarijn is afkomstig van de bladeren.  Het wordt vaak toegevoegd aan allerlei soorten producten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan cosmetica maar ook parfums. De reden hiervoor is dat deze olie ervoor zorgt dat het verouderingsproces langzamer gaat. Verder is het ook goed voor je bloedsomloop en kan het kramp verlichten.

2
Wilde Marjolein
Recommended
Bekijken Tuinplant.nl
9.6
3
Wilde marjolein Origanum vulgare vasteplant VIPS
9.2
5
Marjolein Spaans eko bio
8.6
6
Marjolein zoet eko bio
Bekijken Superfoodstore.nl
7.8
Spread the love

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.