Wilde tijm

Wilde tijm

Tijm is een vaste plant die vooral groeit bij gebergte en blijven het hele jaar door groen. De bloemen groeien in de maand juni en juli en zijn lila roze van kleur. Tijm is niet alleen mooi voor in de tuin maar kan ook helpen bij verschillende gezondheidsklachten. In dit artikel leggen we je uit wat wilde tijm is, waar het groeit en wat het verschil is tussen wilde- en verse tijm.

Wat is wilde tijm?

Wilde tijm is een plant die afkomstig is van de familie labiatae. Het wordt ook wel thymus serpyllum genoemdt. Het is een vaste plant en worden ongeveer drie centimeter hoog. Ze blijven het hele jaar door groen, ook in de winter. De bloemen groeien vooral in de periode van juni tot en met juli. De plant krijgt dan prachtige lila roze kleur. De bladeren groen van kleur en worden een centimeter of drie hoog. Wilde tijm wordt gebruikt voor in de tuin als sierplant maar kan ook worden gebruikt in de keuken.

Waar groeit wilde tijm?

Oorspronkelijk komt de wilde tijm voor in gebieden waar veel bergen te vinden zijn. Vooral in gebieden in Noord-Afrika en Europa. Dat is dan ook de reden waarom deze plant veel wordt gebruikt als opvulling in rotstuinen. Het kan bijvoorbeeld worden geplaatst tussen stenen. De plant kan dus groeien op een stenige grond maar de plaats dient wel enigszins vochtig te zijn. Ze kunnen eenvoudig worden geplant in een groep maar kunnen ook prima alleen in de bloei komen te staan. Het kan gecombineerd worden met andere planten zodat je extra sfeer kunt creëren. 

Het verschil tussen wilde- en verse tijm

Het verschil tussen wilde- en verse tijm is nihil. Toch zien we dat wilde tijm wel een aantal voordelen heeft. Beide tijm kan worden gebruikt tijdens het maken van een gerecht. Alhoewel gewone tijm daar het meest voor wordt gebruikt. Er zit geen verschil in qua smaak. Tijm heeft ook een positieve werking bij maagklachten en wordt ook gebruikt om winderigheid te verminderen. De wilde tijm heeft een iets  krachtige werking en werkt daarnaast ook nog eens kalmerend. Je kunt ook thee maken van wilde tijm. Dit werkt zoals eerder gezegd kalmerend maar kan ook helpen bij slijm wanneer je flink aan het hoesten bent en bij griep. Ook voor katers is het drinken van wilde tijm thee een perfecte oplossing. Zoals je leest zijn de verschillen minimaal, de wilde tijm heeft een betere medicinale werking.

Spread the love

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.