Majoraan zaaien opent een wereld van geuren en smaken die je tuin en keuken op unieke wijze verrijken. Wanneer je je handen in de aarde steekt en de kleine zaadjes plant, begin je aan een reis waarin je niet alleen een waardevolle plant kweekt maar ook een stap zet richting zelfvoorzienendheid en duurzaamheid.
Dit robuuste, maar verfijnde kruid is niet zomaar een aanvulling op je kruidenrekje; het is een symbool van eenvoud en natuurlijke rijkdom in je eigen achtertuin. Zullen we samen ontdekken hoe jij dit wonderlijke kruid zelf kunt zaaien en cultiveren, en hoe je kunt genieten van de aromatische voldoening die het met zich meebrengt?
Waarom majoraan?
Majoraan is meer dan alleen een smakelijk kruid voor je gerechten. Het is ook bekend om zijn medicinale eigenschappen en trekt nuttige insecten aan in de tuin. Plus, het geeft je gerechten een aromatische smaak die je nergens anders vindt!
Voordat we verder gaan, is het handig om te weten waar majoraan vandaan komt. Het is een mediterraan kruid, wat betekent dat het van nature houdt van zonnige en droge omstandigheden. Een ideale kruid voor onze Nederlandse zomers, toch?
Welke standplaats?
Majoraan houdt van zon! Zorg ervoor dat je planten minstens zes uur zonlicht per dag krijgen.
Een goed doorlatende grond is essentieel. Te veel vocht kan wortelrot veroorzaken, en dat willen we natuurlijk niet!
Majoraan zaaien
Begin in het voorjaar met zaaien, vanaf begin maart tot en met juni.
Zaai de zaden oppervlakkig en bedek ze licht met aarde. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt.
Vermeerderen of scheuren
Als je al majoraan hebt en je wilt meer, is scheuren een geweldige optie om dit kruid te kunnen vermeerderen. Dit doe je eenvoudig door een volwassen plant voorzichtig met wortel en al uit de grond te halen, deze voorzichtig in stukken te verdelen en vervolgens opnieuw te planten.
Majoraan verzorgen
Zoals eerder vermeld, houdt majoraan niet van te veel vocht. Water geef je pas als de bovenste grondlaag droog aanvoelt.
Een lichte bemesting in het begin van het seizoen is voldoende. Te veel voeding kan de smaak van het kruid beïnvloeden.
Majoraan oogsten
Wacht niet te lang met oogsten. Zodra de planten ongeveer 15 cm hoog zijn, kun je beginnen met knippen. Dit stimuleert ook nieuwe groei, dus je hebt het hele seizoen door verse majoraan!