Peterselie zaaien kun je in de volle grond, in de kas, en op de vensterbank. Peterselie is een kruid dat eigenlijk erg makkelijk is om zelf te kweken.
In een pot waarin je potgrond gedaan hebt, doe je 4 tot 5 zaadjes in een kuiltje. Doe de aarde erover, en spuit er met een plantenspuit wat water over.
Je hoeft eigenlijk nu het potje alleen nog maar op de vensterbank te plaatsen, waar zowel zon als schaduw is.
Natuurlijk kun je overigens ook wat gel zand door de potgrond mengen, of grof zand. Daardoor wordt de potgrond wat luchtiger, en daardoor kunnen de wortels van de jonge peterselieplantjes zich nog beter ontwikkelen.
Eventueel kun je er nog een doorzichtig plastic zakje overheen doen, want je bijvoorbeeld met een elastiekje om de rand van de pot vast kunt maken. Maar het hoeft niet, hoewel de plantjes dan wat lang nodig zullen hebben om boven de grond uit te komen.
Als je deze potjes op de vensterbank zet, zullen de eerst plantje in ongeveer twee weken boven de grond uitkomen.
Natuurlijk kun je ook direct buiten zaaien, vanaf midden februari tot eind mei. In de volle grond kun je de peterselie op regels zaaien, maar ook net als in een pot per groepje van 4 tot 5 zaadjes.
Doe wat aarde over de jonge zaadjes en maak de grond vochtig, maar niet te vochtig. Er met de gieter water overheen gooien is het beste.
Buiten moet je er wel rekening mee houden dat het ontkiemen wat langzamer gaat, vooral als de temperatuur nog laag is. Dan kan het 3 tot 4 weken duren voordat de eerste jonge plantjes boven de grond uitkomen.
Welke standplaats voor Peterselie?
Peterselie heeft het liefst een plekjes dat half schaduw, half zo te bieden heeft.
Op plekken waar de hele dag de zon schijnt, kan het voorkomen dat de planten zomers snel uitdrogen, en de bladeren kunnen een beetje geel worden.
Ook kun je het beste zaaien in losse grond, of losse potgrond. Zoals we al eerder schreven kunnen de wortels zich dan beter ontwikkelen, en dat heeft weer een positief effect op het plantje, maar ook op de smaakontwikkeling in de peterselie.
Dit kruid heeft overigens niet veel voeding nodig. Verse potgrond, die dus niet eerder gebruikt is, is voldoende.
Zaai je buiten in de volle grond is het aan te bevelen, om wat compost of wat mest door of onder de aarde te werken. Het liefst een paar maanden voordat je hier peterselie gaat zaaien.
Op deze manier is de voeding al de gehele aarde door, en hoef je eigenlijk geen extra voeding te geven.
Is dit niet het geval, of heb je de peterselie gezaaid in een pot, kun je het beste na zes weken wat voeding voor kruiden geven.
Vanzelfsprekend kun je ook kant en klare peterselie kopen in tuincentra of supermarkt, en deze in de volle grond zetten, of natuurlijk op de vensterbank.
Peterselie zaaien
Peterselie zaaien doe je dus grond die niet recentelijk voeding heeft gehad, waar geel zand of grof zand doorheen is verwerkt, of waar wat kleine steentjes doorheen verwerkt zijn.
De grond kan het beste voor het zaaien goed losgemaakt worden, en dat is ook van toepassing als je de peterselie in een pot, of in de bloembak wil zaaien.
Maak in de volle grond regels van ongeveer een halve centimeter diep. In potten maak je een kuiltje van dezelfde diepte.
In regels zaai je dun uit, in een pot leg je 4 tot 5 zaadjes in het kuiltjes.
Zet in de volle grond wel een label, met de naam van het kruid erop, erbij. Want het kant soms wat langer duren voordat de peterselie ontkiemt. Zeker als je vroeg zaait en het lang koud blijft.
Dek de regel of het kuiltje af met aarde of potgrond, en maak de aarde of potgrond ietwat vochtig, maar niet te vochtig.
Denk er ook aan, ondanks dat misschien de plantjes nog niet zichtbaar zijn, de aarde regelmatig vochtig te maken. De zaadje komen niet uit als je ze niet voldoende vocht geeft.
Vermeerderen of scheuren
Wil je peterselieplanten uit je eigen tuin, of uit een pot, vermeerderen, dan kan dat alleen door zaad je winnen.
In het tweede jaar kan peterselie beginnen te bloeien. Het zaad dat daar uit voort kan komen, kun je de jaren daarna gebruiken om deze planten te vermeerder, oftewel het zaad weer opnieuw te zaaien.
Peterselie verzorgen
Heb je de peterselie in potten gezaaid van 15 centimeter, kun je de planten eventueel na een paar maanden omzetten in potten met een doorsnede van 25 centimeter.
In de volle grond hoef je de planten niet te verplaatsen.
Het beste kun je de bodem, dus waar geen planten staan, bedekken met iets dergelijks als stro of boomschors. Hierdoor blijft de grond wat koeler. Dat zal de peterselie alleen maar fijn vinden.
Zorg ook voor voldoende vocht, maar sproei niet als de zon er vol op staat. Beter is het om te wachten tot de zon onder is gegaan.
Peterselie die in potten staan kun je om de 6 tot 8 weken voeding geven. Planten in de volle grond hebben, mits de grond vooraf voorzien is van voldoende mest of compost, geen of nauwelijks extra voeding nodig.
Peterselie oogsten
Je kunt peterselie het hele jaar door oogsten, maar je moet op twee dingen letten.
Oogst pas als de planten al wat groter zijn, dus niet als de planten nog jong zijn.
Oogst stengel voor stengel, en laag bij de grond, dan groeit de plant weer aan.
In het najaar kun je de rest van de peterselie afsnijden, en in de vriezer doen.
Verschil platte en krulpeterselie
Voor diegene die dit nog nooit bemerkt heeft; er zijn twee soorten peterselie. De zogeheten krulpeterselie, en de platte peterselie.
De platte soort heeft meer smaak, en is wat smaak betreft wat heftiger. Het smaakt meer naar peper of bleekselderij dan de krulvariant. Deze is dus wat zachter van smaak.