De voordelen van zelf koffiebonen malen

De voordelen van zelf koffiebonen malen

Waarom zou je zelf verse koffiebonen malen? De meeste mensen kiezen ervoor om voorgemalen koffie te kopen in de supermarkt. Dat is opzich niet zo gek, het is een stuk goedkoper maar daarnaast is het ook veel makkelijker. Toch heeft het zelf malen van koffiebonen veel voordelen. Je merkt vooral het verschil in smaak. Als je zelf je koffiebonen gaat malen geniet van je een veel lekkerder kop koffie.

Voordeel 1: Meer smaak

De eerste voordeel van zelf koffiebonen malen is dat er veel meer smaak aan zit. Dat komt omdat de aroma’s zeer snel zullen verliezen op het moment dat in aanraking komen met zuurstof. Als de koffiebonen zijn gemaald kunnen al binnen tien minuten de helft van zijn aroma’s verliezen. Je begrijpt dus dat koffie dat al gemalen is en wordt verkocht in de supermarkt dus ook veel minder smaak bevat.

Voordeel 2: Geen vervuilde smaak

Koffiebonen bevatten verschillende oliën die gevoelig zijn voor diverse aroma’s om zich heen. Dat betekent de smaak kan veranderen als andere geuren aanwezig zijn. Hoe sneller je koffie zet na het malen hoe minder je last hebt van een vervuilde smaak.

Voordeel 3: Behoud van koolstofdioxide

Op het moment dat koffiebonen worden geroosterd zal er koolstofdioxide ontstaan. Dit zorgt ervoor dat dat de aanwezig oliën in de koffie terecht komt. Bij het malen van de koffiebonen verdwijnt de koolstofdioxide en daarom moet je zo snel mogelijk de koffie zetten als de bonen zijn gemalen. Binnen twee minuten kan de koolstofdioxide volledig zijn verdwenen.

Voordeel 4: Je voorkomt verwatering

Oliën die te vinden zijn in de koffiebonen kunnen worden opgelost met water. Dat zorgt er dan ook voor dat we daadwerkelijk koffie kunnen maken. Op het moment dat de bonen worden gemalen zal er vocht uit de lucht bijkomen waardoor de oliën kunnen gaan verwateren. Dit resulteert vervolgens weer in een mindere smaak. Als je koffie gaat zetten direct nadat je de bonen hebt gemaald heb je hier vrijwel geen last van.

Spread the love

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.