Zelf ijsthee maken heeft het voordeel dat je zelf kunt bepalen hoe zoet je de thee wilt maken, want de gekochte ijsthee zit vaak vol met suikers, en natuurlijk kun je de thee maken van biologische thee als je het zelf maakt.
Ook iets wat vaak, zeg maar gerust meestal, niet aan de orde zal zijn bij gekocht ijsthee.
Het voordeel bovendien? Heerlijk verfrissend op warme zomerdagen.
Daarnaast kun je ook nog kiezen voor de smaak thee die je zelf wilt. Dat kan een vruchtenthee, maar bijvoorbeeld ook zwarte thee, een darjeeling, of een andere theesoort.
Als je slim bent, want je kunt ijsthee maken van warme thee die dan weer moet afkoeling, maar ook van zogenoemde cold brew thee. Dat is makkelijker, omdat de thee gemaakt wordt door de thee te laten trekken in koud water, en niet in warm water.
De ijsthee hoeft dus als het ware niet meer af te koelen, maar kun je eventueel verfijnen met wat blokjes ijs.
Zo heb je dus ook eens een lekker koel drankje dat in een mum van tijd klaar is.
Simpel recept oor zelf ijsthee maken
Dit recept is voldoende voor een liter ijsthee.
Ingrediënten
1 Liter Water
3 Zakjes thee naar smaak, maar dan wel zakjes die voldoende zijn voor 1 kop thee
Eventueel extra schijfjes citroen, honing, of takjes munt
Bereiding
Doe het water in een karaf die je kunt afsluiten.
Doe de smaakwaters in het water, dus de munt of de schijfjes citroen.
Hang de zakjes thee in het water, en laat de thee een aantal uren trekken. Bij voorkeur een hele nacht.
Zoeten met de honing en eventueel serveren met wat ijsklontjes.
De ijsthee blijft in de koelkast in de afgesloten karaf nog enkele dagen goed.
Liever warm bereiden?
Doe de zakjes dan in een liter net gekookt water, en laat ze even trekken.
Laat het even afkoelen, doe de smaakmakers in de karaf, zoet de thee met de honing, en doe de thee in de karaf.
Af laten koelen, en pas als het afgekoeld is eventueel ijsblokjes in de thee doen.