Kurkuma, de gezondheidsvoordelen van geelwortel. Geelwortel, wat de Nederlandse benaming van deze wortel is, wordt vaak gebruikt als natuurlijke ontstekingsremmer.
Daarbij kunnen de ontstekingen overal in het lichaam voorkomen. En kurkuma kan ook een belangrijke rol spelen bij chronische aandoeningen.
Maar laten we eerst eens kijken wat kurkuma precies is.
Wat is kurkuma?
Kurkuma, een specerij, is herkenbaar aan de gele kleur en de bittere smaak.
Het wordt gemaakt van de gedroogde geelwortel, en kent diverse andere benamingen die vak bekender zijn, maar die je vaak niet hebt geassocieerd met de naam kurkuma. Dit zijn onder andere koenjit, koenier, of kunyit.
De geelwortel komt van oorsprong uit de regio rond India, en iedere regio heeft weer een andere benaming.
In Azië wordt deze specerij als eeuwen gebruikt om het lichaam te zuiveren, en voor de behandeling van diverse probleempjes. Denk bijvoorbeeld aan artrose, reuma, artritis, of eczeem.
Een bijkomend voordeel is dat de specerij ook erg lekker kan zijn als het wordt verwerkt in diverse gerechten. Vaak zijn dit dan Indiase of Aziatische gerechten.
Als je de geelwortel gebruikt in deze gerechten, blijft er overigens vaak weinig over van de geneskrachtige werking.
De werking van kurkuma
In kurkuma zit de stof curcumine, en dit heeft een ontstekingsremmende werking. Maar er is een groot nadeel van curcumine. De stof wordt namelijk slecht opgenomen door ons lichaam.
Daarom heeft kurkuma een stof nodig die helpt dit op te nemen in het lichaam.
Je kunt kurkuma capsules innemen, maar daar zit dan vaak dus een extra stof in die de opname mogelijk maakt.
Dit kan zijn piperine, een extract van zwarte peper. Dit zorgt ervoor dat de afbraak van curcumine wordt vertraagt. De zwarte peper kan echter ook weer een nadeel hebben, waardoor bepaalde geneesmiddelen langer in het lichaam blijven, en kan soms bijwerkingen veroorzaken.
Deze extra stof kan ook lecithine zijn, wat ervoor zorgt dat onze darmen de curcumine wel kunnen opnemen.
Daarnaast kan kurkuma bijwerkingen hebben, vooral als het gelijktijdig wordt ingenomen met andere medicijnen. Dus altijd bij de arts melden als je kurkuma capsules inneemt.
Gerechten met kurkuma
Als specerij wordt kurkuma in tal van gerechten gebruikt, waardoor de gerechten vaak een compleet andere smaak krijgen.
Bijvoorbeeld een Indiase gele curry. Daar komt de kleur dus vooral van de geelwortel. Een mooi voorbeeld is de Indiase viscurry met kurkuma en kokos.
Het wordt dus in de keuken ook regelmatig gebruikt om de prachtige gele kleur in gerechten te krijgen.
Overigen wordt de smaak van kurkuma door sommige als bitter omschreven, door andere echter als zoet en kruidig.