Specerijen bewaren

Specerijen bewaren

Iedere liefhebber van koken heeft waarschijnlijk de keuken vol specerijen en kruiden staan. Het zorgt ervoor dat het eten een heerlijke smaak mee krijgt waardoor je optimaal kunt genieten van je maaltijd.

Maar hoe kun je nu het beste specerijen en kruiden bewaren om de kwaliteit zo goed mogelijk te behouden? We bespreken ook hoe je kunt herkennen of het nog vers is.

Specerijen en kruiden bewaren

Als je specerijen maar ook kruiden wilt bewaren kun je dit het beste doen op een plek waar het donker en droog is met een koele temperatuur.

Zo voorkom je dat alles goed en vers blijft en dat de kwaliteit van de specerijen en kruiden niet worden verminderd.

Warmte kan ervoor zorgen dat het product uitdroogt en zelfs hun smaak verliest. Vocht moet je ook zoveel mogelijk voorkomen want dat weer voor schimmel zorgen.

We hebben een aantal aandachtspunten op een rij gezet waar je rekening mee moet houden als je je specerijen en kruiden zo lang mogelijk wilt bewaren. Zo zal de kwaliteit goed blijven en behoudt het zijn smaak en kleur.

  • Zorg voor een donkere, droge en koele plek
  • Een stabiele temperatuur is belangrijk. Gemiddeld 17 graden celsius
  • Voorkom warmte en houdt de zon tegen
  • Bewaar specerijen en kruiden niet bij het gasfornuis
  • Maak gebruik van UV werende potten, met donker glas of RVS
  • Zorg dat de potten schoon zijn en luchtdicht.

Hoelang kan ik mijn specerijen en kruiden bewaren?

In principe zou je je specerijen en kruiden levenslang kunnen bewaren. Ze bederven niet alhoewel het voor kan komen dat er schimmel ontstaat op het moment dat er vocht bij komt.

Het kan dus vrijwel niet bederven maar dat betekent natuurlijk niet dat de kwaliteit uitstekend blijft. Deze worden met tijd een stuk minder.

Er geldt een bewaaradvies van maximaal drie jaar. Zorg er daarom voor dat je de datum opschrijft wanneer je de specerijen en kruiden in een nieuw potje stopt.

Herkennen of specerijen en kruiden vers zijn

Omdat specerijen en kruiden normaal gesproken niet bederven als je ze goed bewaard is het eenvoudig te herkennen of ze nog vers zijn.

Als de geur nog sterk is en de kleur niet is veranderd weet je dat het goed zit. Is dat wel het geval kun je het gewoon gebruiken maar moet je er iets meer van gebruiken.

1
Thee/Kruidenblik glans 98x135mm 600 ml
9.4
2
Kruidenrek rood met 16 potjes serie Soho
Recommended
Bekijken Dekruidenbaron.nl
8.8
3
Kruidenrek zwart met 16 potjes serie Soho
8.7
4
Kruidenrek wit met 16 potjes serie Soho
8.2
Spread the love

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.