Er zijn meerdere koffie’s met een flink prijskaartje maar we kunnen zeggen dat de Kopi Luwak zeker de kroon spant. De koffie komt uit Indonesië en je betaalt er een bedrag van tussen de € 100,00 en € 475,00 voor een halve kilo. Het is daarom ook niet gek dat men dit de kaviaar onder de koffie noemt. We geven je meer informatie over Kopi Luwak en leggen je ook uit waarom deze prijzen worden gevraagd.
Kopi Luwak
Kopi Luwak wordt in Indonesië verbouwd op plantages en wordt gemaakt van Arabica bonen. Robusta bonen is ook mogelijk. De koffieplant wordt voorzien van bessen waar de Luwak dol op is. Dit zijn civetkatten, dat roofdieren zijn, en veel overeenkomsten hebben met een kat. Op het moment dat de bessen gerijpt zijn eten ze het vruchtvlees van de koffiebessen op. Wanneer er ontlasting plaatsvindt zullen de bonen mee komen en zijn ze gearomatiseerd. De bonen handmatig uit de uitwerpselen gehaald en moet het een aantal dagen drogen. Vervolgens is de volgende stap om de koffiebonen te wassen en licht te branden. Zo wordt de Kopi Luwak gecreëerd. Het klinkt wellicht onsmakelijk, maar het drinken van deze koffie is echt genieten.
De smaak van Kopi Luwak
Als je de Kopi Luwak gaat drinken zul je al snel merken dat het een rijke maar ook zachte smaak heeft. Dit wordt nog een gecombineerd met een mossige maar ook aardachtige smaak. De smaak wordt gecreëerd doordat de maagsappen en de zuren van de Luwak op elkaar hebben ingewerkt op het moment dat de verringsproces bezig was. Tijdens het branden van de koffie worden de zuren vervolgens versterkt waardoor de unieke smaak ontstaat. De koffie ruikt ook heerlijk. Het ruikt fris maar ook zoet tegelijkertijd. Of jij de hoge prijs ervoor over hebt om de smaak te proeven is aan jou. Gelukkig zijn er voldoende andere koffiesoorten die betaalbaarder zijn en net zo lekker.
Waar komt de hoge prijs vandaan?
Als het seizoen is aangebroken gaat de zoektocht naar de koffiebonen tussen uitwerpselen van start. Het is niet makkelijk te vinden en er gaat heel wat werkuren in zitten. Dat is ook de reden waarom de prijs zo hoog is en de koffie wordt gezien als exclusief. Verder is de vraag groter dan het aanbod. De oogst van de Kopi Luwak ligt jaarlijks gemiddeld op 200 kilogram.