Koekkruiden maken kun je natuurlijk zelf, maar het is ook mogelijk deze kant en klaar in de winkel te kopen.
Als je meer smaak wilt, dan kun je de kruidenmix het beste zelf maken. Als je dit doet, kun je namelijk een eigen variatie van de kruiden maken.
Natuurlijk is het op lange termijn ook een stukje goedkoper als je deze zelf maakt. En je kunt zelf kiezen om biologische kruiden en specerijen te gebruiken voor de kruidenmix.
Het is ook altijd wat lekkerder als je de koekkruiden zelf mengt.
Maar, wat is koekkruiden eigenlijk?
Wat zijn koekkruiden
Koekkruiden worden uit een mengsel van veel verschillende kruiden en specerijen gemaakt.
Deze soort van kruiden wordt ook wel eens speculaaskruiden genoemd.
Maar je moet weten dan er toch een verschil tussen de koekkruiden en de speculaaskruiden is.
In de koekkruiden zit meestal namelijk een klein beetje gemalen kruidnagels, en in speculaaskruiden zit vaak anijs verwerkt.
Kruidnagels, en anijs, is dus het enige verschil tussen de twee soorten van kruidenmixen.
Hoe maak je koekkruiden?
Koekkruiden kun je echt gemakkelijk zelf maken, ik heb dus hier een snel en eenvoudig recept voor je.
Dit recept is genoeg voor 3 eetlepels, dus ongeveer 30 gram koekkruiden.
Ingrediënten
5 Theelepels Kaneel
1 Theelepel Gemalen kruidnagel
1 Theelepel Nootmuskaat
1/2 Theelepel Gemalen kardemom
1/2 Theelepel Witte peper
Bereiding
- Pak alle kruiden, een bakje, en een theelepel.
- Doe de kruiden in het bakje te doen
- Als je bij de kardemom of de witte peper iets meer dan een 1/2 theelepel hebt, dan is dit natuurlijk niet zo erg.
- Als je alle kruiden in het bakje hebt, dan kun je deze nu goed door elkaar mengen.
- Je kunt de koekkruiden nu in een afgesloten kruidenpotje, zakje, of jampotje doen.
- De kruiden kun je het beste in donker en droog bewaren.
Gerechten met koekkruiden
Je denkt nu waarschijnlijk dat je de koekkruiden alleen maar voor koek kunt gebruiken, maar er zijn natuurlijk ook andere leuke gerechte waar je de kruiden in kunt verwerken.
Je kunt de kruiden bijvoorbeeld in de yoghurt doen, hierdoor krijg je wat meer smaak.
Het is natuurlijk ook mogelijk om de kruiden voor appelflappen of perenflappen, appeltaart, of zelfs pompoencake te gebruiken.
De koekkruiden geeft in elk geval een lekkere, maar ook aparte smaak.